Αρχικά, οι ιοί μεταλλάσσονται πολύ γρήγορα. Αποτελούνται από ριβονουκλεϊνικό οξύ (RNA), καθώς αυτό το γενετικό υλικό υπάρχει σε ένα μόνο κλώνο, σε αντίθεση με ένα δίκλωνο DΝΑ, κόβεται εύκολα και ανακατεύεται εύκολα όταν σπάσει. Αυτό επιτρέπει στους ιούς να μεταλλάσσονται γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι θεραπείες ή τα εμβόλια που γίνονται για ένα συγκεκριμένο RNA μπορεί γρήγορα να καταστούν άχρηστα.

Παρόλο που τα εμβόλια λειτουργούσαν καλά για την καταπολέμηση ορισμένων ιών – η επαναφορά της πολιομυελίτιδας σε ορισμένες χώρες χάρη σε μια νέα μεταλλαγμένη μορφή που είναι ανθεκτική σε προηγούμενα εμβόλια είναι ένα καλό παράδειγμα για το πόσο δύσκολο είναι να καταστραφούν οι ιοί ακόμα και όταν έχει γίνει εμβόλιο.
Επιπλέον, τα εμβόλια γενικά χρειάζονται πολλά χρόνια για να φτάσουν στην αγορά, καθώς πρέπει να περάσουν από έξι στάδια, συμπεριλαμβανομένου ενός κλινικού σταδίου ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι, από τη στιγμή που έχει αναπτυχθεί και εγκριθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ως ασφαλές για χρήση, η έκτακτη ανάγκη μπορεί να έχει πάψει να υφίσταται. Εναλλακτικά, εάν η επείγουσα ανάγκη μειωθεί καθώς τα ποσοστά μόλυνσης μειώνονται η έρευνα για το εμβόλιο πιθανόν να σταματήσει και να παραμεληθεί, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο SARS.

Επιπλέον, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, τα περιθώρια κέρδους από την ανάπτυξη εμβολίων δεν είναι τόσο υψηλά όσο εκείνα για την ανάπτυξη άλλων φαρμάκων, όπως τα παυσίπονα, για τις περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες. Ο Brad Loncar, επενδυτής βιοτεχνολογίας και διευθύνων σύμβουλος της Loncar Investments, δήλωσε: «Η επιτυχής ανάπτυξη ενός προληπτικού εμβολίου ή θεραπείας για μια κρίση δημόσιας υγείας είναι δύσκολη. Χρειάζεται συνήθως πολύς χρόνος και χρήματα … Υπάρχουν συνήθως λίγα χρήματα, όχι τα δισεκατομμύρια που κάποιοι νομίζουν λανθασμένα ».

Λιγότερα κίνητρα για την ανάπτυξη εμβολίων υπάρχουν επίσης επειδή τα υπάρχοντα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση μη πανδημικών ιών χρησιμοποιούνται ήδη, με κάποια επιτυχία, για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Το φάρμακο αντι-HIV του Gilead Remdesevir για παράδειγμα έχει χρησιμοποιηθεί με κάποια επιτυχία στη θεραπεία ασθενών με κορωναϊό, ενώ το Kaletra, ένας συνδυασμός δύο αντι-HIV φαρμάκων από την φαρμακευτική ομάδα AbbVie, βρίσκεται σήμερα σε δοκιμές στην Κίνα.

https://www.labroots.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s